Bila puasa ni biasalah itu teringin ini teringin.
Dah macam budak umur enam tahun puasa.
Kali ni tekak terasa nak makan nasi minyak.
![]() |
Nasi minyak saya berlaukkan ayam masak merah dan jelatah lawan dengan teh ais. |
Bahan-bahan:
- beras (basuh dan tos)
- marjerin untuk menumis (resepi asal guna minyak sapi)
- bawang merah dan putih (dalam dua tiga ulas)
- halia (sikit. tak nak masuk pun tak apa.)
- bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis (saya guna sikit untuk setiap jenis)
- kismis (ikut suka nak guna banyak mana)
- daun pandan (dalam dua tiga helai)
Kekdah membuatnya:
- Panaskan periuk (tak kisah samada nak guna dapur gas atau periuk elektrik)
- Masukkan marjerin / minyak sapi.
- Masukkan bawang merah, putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis.
- Tumis seketika sampai bawang nampak layu.
- Masukkan beras, kacau.
- Terus masukkan air (jumlah air sama macam masak nasi putih).
- Biarkan hingga air kering.
- Tambah kismis dan daun pandan.
- Gaul rata dan biarkan hingga beras masak.
Ayam Masak Merah
Bahan-bahan:
- ayam (nak potong besar mana ikut suka)
- minyak masak.
- bawang besar (seulas)
- bawang putih (2/3 ulas)
- garam
- kunyit
- cili kisar
- sos cili
- kicap
- santan / susu segar (optional)
- kismis
- tomatao (sebiji)
Kekdah membuatnya:
- Panaskan kuali.
- Goreng ayam (3/4 masak dan ketepikan)
- Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali gorengan ayam.
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
- Masukkan cili kisar ikut tahap kepedasan lidah masing-masing.
- Tumis sampai cili masak.
- Masukkan sedikit air.
- Masukkan santan/susu segar sedikit (skip kalau tak nak).
- Gaul rata
- Masukkan ayam. Gaul rata.
- Masukkan sos cili dan sedikit kicap, garam (tak perlu garam kalau pakai kicap masin)
- Masak hingga kuah pekat (kalau nak kuah banyak tak payah tunggu pekat).
Jelatah (Acar Timun)
Bahan-bahan:
- bawang besar (seulas)
- nenas (sebiji, saiz sederhana)
- timun
- cuka
- gula
Kekdah membuatnya:
- Hiris bawang dan kupas nenas dan timun. (timun buang kulit)
- Masukkan ke dalam satu bekas.
- Tambah sedikit cuka dan gula (setiap satu dalam sesudu besar)
- Gaul rata (tidak perlu dimasak)
Resepi asal : MyResepi
Tapi banyak yang dah saya tokok tambah ikut sedap tekak dan lidah saya juga kebergantungan bahan-gahan yang ada di rumah.

No comments:
Post a Comment