Bila puasa ni biasalah itu teringin ini teringin.
Dah macam budak umur enam tahun puasa.
Kali ni tekak terasa nak makan nasi minyak.
Nasi minyak saya berlaukkan ayam masak merah dan jelatah lawan dengan teh ais. |
Bahan-bahan:
- beras (basuh dan tos)
- marjerin untuk menumis (resepi asal guna minyak sapi)
- bawang merah dan putih (dalam dua tiga ulas)
- halia (sikit. tak nak masuk pun tak apa.)
- bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis (saya guna sikit untuk setiap jenis)
- kismis (ikut suka nak guna banyak mana)
- daun pandan (dalam dua tiga helai)
Kekdah membuatnya:
- Panaskan periuk (tak kisah samada nak guna dapur gas atau periuk elektrik)
- Masukkan marjerin / minyak sapi.
- Masukkan bawang merah, putih, halia, bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis.
- Tumis seketika sampai bawang nampak layu.
- Masukkan beras, kacau.
- Terus masukkan air (jumlah air sama macam masak nasi putih).
- Biarkan hingga air kering.
- Tambah kismis dan daun pandan.
- Gaul rata dan biarkan hingga beras masak.
Ayam Masak Merah
Bahan-bahan:
- ayam (nak potong besar mana ikut suka)
- minyak masak.
- bawang besar (seulas)
- bawang putih (2/3 ulas)
- garam
- kunyit
- cili kisar
- sos cili
- kicap
- santan / susu segar (optional)
- kismis
- tomatao (sebiji)
Kekdah membuatnya:
- Panaskan kuali.
- Goreng ayam (3/4 masak dan ketepikan)
- Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali gorengan ayam.
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
- Masukkan cili kisar ikut tahap kepedasan lidah masing-masing.
- Tumis sampai cili masak.
- Masukkan sedikit air.
- Masukkan santan/susu segar sedikit (skip kalau tak nak).
- Gaul rata
- Masukkan ayam. Gaul rata.
- Masukkan sos cili dan sedikit kicap, garam (tak perlu garam kalau pakai kicap masin)
- Masak hingga kuah pekat (kalau nak kuah banyak tak payah tunggu pekat).
Jelatah (Acar Timun)
Bahan-bahan:
- bawang besar (seulas)
- nenas (sebiji, saiz sederhana)
- timun
- cuka
- gula
Kekdah membuatnya:
- Hiris bawang dan kupas nenas dan timun. (timun buang kulit)
- Masukkan ke dalam satu bekas.
- Tambah sedikit cuka dan gula (setiap satu dalam sesudu besar)
- Gaul rata (tidak perlu dimasak)
Resepi asal : MyResepi
Tapi banyak yang dah saya tokok tambah ikut sedap tekak dan lidah saya juga kebergantungan bahan-gahan yang ada di rumah.
No comments:
Post a Comment