Ini rendang ayam resepi daripada wan saya.
Wan saya orang Rembau, Negeri Sembilan.
Selalu kalau kami balik kampung wan akan buatkan rendang ayam ni.
Semua cucu cucu wan memang suka rendang yang wan buat.
★Bahan-bahan★
♥Ayam (saya suka guna peha 5 ketul)
♥Bawang merah 5 ulas - dihiris.
♥Bawang putih 3 ulas - diketuk.
♥Serai 4 batang - diketuk.
♥Halia (saiz ibu jari 3 ulas) - boleh dihiris/tumbuk.
♥Cili giling/cili boh - ikut pedas memasing.
♥Serbuk kari ayam - sepeket
♥Serbuk kunyit - satu sudu teh (juga boleh lebih boleh kurang).
♥Santan dari sebiji kelapa.
---»asingkan pati santan dgn perahan yg berikutnya.
---»pati santan = perahan yg pertama.
---»utk santan kotak gunakan separuh daripada isi kotak tersebut (santan kotak gunakan kotak kecil).
♥Sedikit garam.
♥Daun limau purut dan daun kunyit (optional).
★Kekdah Membuatnya★
♥Masukkan semua bahan di atas ke dalam kuali kecuali daun kunyit, daun limau purut dan garam.
♥Jangan gunakan minyak.
♥Masukkan juga pati santan, manakala santan yg selebihnya ketepikan dahulu.
♥Kacau dengan api sederhana.
♥Setelah ayam nampak mulai masak, masukkan lebihan santan.
♥Teruskan mengacau dengan api perlahan sehingga kuah menjadi pekat/kering.
♥Boleh masukkan daun kunyit, daun limau purut dan garam.
♥Sedia untuk dihidang.
※keyword utk rendang wan ni ialah tanpa minyak dan pati santan※
H.A.P.P.Y.C.O.O.K.I.N.G.A.L.L
Published with Blogger-droid v1.7.3
No comments:
Post a Comment