Wednesday, July 16, 2014

Ikan Kerapu Sweet Sour buat Mertua

Wah tajukkkkkkkkk tak agak-agak.

Sajer jer buat tajuk canggitu. Barulah nampak style...hakikatnyaaaaaaaaaa lemau.

Dah tinggal lagi 11 hari Ramadhan baru dapat hidayah nak kongsi resepi. Gambar berzaman dah transfer. Siap dengan resize watermark bagai tapi tiap kali nak update entry resepi mulalah kemalasan melampau datang.

Ok sekarang mari kita cerita resepi kita pada bulan Ramadhan yang mulia ini. Since first day Ramadhan tu memang saya memasak setiap hari kecuali kalau berbuka di rumah IBU atau MAMA. Itu excuse. Tapi last week masa balik rumah MAMA terbuka pulak hati nak memasak. Kiranya kita bawa lauk siap jer terus ke rumah MAMA. Tapi kompom dengan MAMA dulu masak apa hari tu. Buatnya MAMA masak mee ke bihun ke, tak memasal lari tajuk pulak lauk yang saya masak tu. Kompom MAMA masak nasi.

So decide untuk buat ikan kerapu masak sweet sour. Jadi marilah kita berkongsi resepinya.

IKAN KERAPU SWEET SOUR

 Bahan - bahannya (untuk dua ekor ikan kerapu saiz kecil) :

1. Bawang besar (seulas) - hiris
2. Bawang putih (tiga ulas) - ketuk
3. Halis (besar ibu jari - 3 ketul) - hiris
4. Tomata (saiz sedang - 2 biji) buang kulit - cincang halus / hancur. Malas kalu boleh guna tomato puree.
5. Setengah batang timun - potong dadu
6. Setengah biji nenas - potong dadu
7. Sebiji tomato (saiz kecil) - potong dadu
8. Sedikit asam jawa
9. Sos cili / sos tomato
10. Tiga sudu besar gula perang (kalau tak ada gula biasa pun ok)
11. Satu sudu kecil garam.
12. Minyak untuk menumis.

Kekdah Membuatnya :

1. Ikan Kerapu belah tengah, ratakan dengan kunyit, garam dan sedikit tepung. Goreng garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Masukkan tomato cincang dan tumis 5 - 7 minit dengan api perlahan.
3. Masukkan pula bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis lagi hingga bawang besar kelihatan layu.
4. Tambahkan sedikit air. Kalau nak kuah banyak tambah air banyak.
5. Kacau hingga mendidih.
6. Tambahkan sos cili / sos tomato. Lebih kurang dalam 4 - 5 sudu besar. Lebih pun boleh.
7. Kacau lagi sampai mendidih. Then tambahkan asam jawa. Kacau lagi.
8. Lepas mendidih masukkan tomato, timun dan nenas kiub.
9. Kacau dalam 5-7 minit.
10. Akhir sekali perasakan dengan gula dan garam.

Kemudian barulah sedia untuk dituangkan di atas ikan.

Yang ini cubaan dengan ikan bawal. Pun ok dan kebabom.

Selamat mencuba...  (0_o)v

No comments: