Monday, May 27, 2013

Breakfast @IBU

Pagi Ahad tu sebelum balik Putrajaya IBU ada masak bubur pisang. Ker ada nama lain. Mintak maaf lah hamba tak ingat. IBU ada sebut tapi lupa. So mari beri nama sendiri. Ada pisang dan berkuah maka kita beri nama bubur pisang. Nak letak sup pisang lain macam sangat pulak.

Bubur pisang IBU saya

IBU kata makan masa sejuk lagi sedap. Tapi saya suka masa panas. Meh kongsi resepi bubur pisang IBU. Mudah benor nak buat.

BUBUR PISANG IBU
Bahan-bahan:
1. Pisang (apa jenis pun tak apa). Sebaiknya pilih pisang yang tidak terlalu masak bagi mengelakkan pisang hancur berderai waktu dimasak nanti.
2. Gula melaka.
3. Santan.

Kekdahnya:
1. Panaskan santan dalam periuk. Tambah sedikit air. Bagi mendidih.
2. Tambah gula melaka. Kuantiti ikut korang. Nak manis bubuh selambak, nak kurang manis bubuh lah sikit. Asal warna kuah bertukar jadi kecoklatan sudah. Biar mendidih.
3. Masukkan pisang yang korang dah potong kecil-kecil. Saiz doesn't matter. Malas kalu potong besar, rajin kalu potong kecil, lagi rajin potong buat bentuk.
4. Sedia untuk dihidang.
*rasa-rasa macam ibu sebut pengat pisang.

No comments: