Lately ni saya makin rajin menghiruk pikuk kan dapur. Sebab Irfan makin suka nak makan tapiiiiiiiiiiiii nak mami yang masak. Mami masak sedap katanya... Hamboih kemain pandai mengampu.
Walaupun kengkadang malas benor, tapi disebabkan anak yang susah makan dah start order kita layankan juga. Sebab selalunya bila dia minta maknanya dia memang akan makan apa yang dia dah order tu. Cuma tulah mak dia ni terlajarlah malas.
Bila dah buat untuk dia tu, mulalah rasa teringin jugak nak masak apa yang kita teringin nak makan kan. So last week intai fridge tengok bahan-bahan cukup maka marilah kita mulakan misi membakar puding roti cekelat. I am chocolate fanatic 'oll.
So here we go.
Puding Roti Coklat (dibakar)
Bahan-bahannya:
~ 8 keping roti (bergantung pada bekas yang korang guna untuk bakar nanti)
~ 500ml susu coklat segar
~ 3 3/4 sudu besar gula halus
~ 2 biji telur
~ 1 sudu teh esen vanila
~ 2 sudu besar butter (cairkan)
~ 1-2 sudu besar chocolate chip
Cara-cara Membuatnya:
~ Panaskan oven pada suhu 180 C
~ Tuangkan susu, gula, telur dan esen vanilla ke dalam sebuah mangkuk.
~ Kacau sehingga semuanya sebati dan bercampur elok.
~ Racikkan roti kecil-kecil dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.
~ Tekan sehingga kesemua roti terendam elok.
~ Biarkan seketika sehinnga campuran meresap ke dalam roti.
~ Campurkan butter cair.
~ Gaul rata.
~ Taburkan chocolate chip dan kacau rata.
~ Bakar pada suhu 180 C selama lebih kurang 30 minit.
Bahan-bahan Sos Kastard:
~ 1 tin susu cair
~ 1/4 tin air (guna tin susu cair yang sama)
~ 2 sudu besar tepung kastard
~ 2 sudu gula
Cara-cara Membuatnya:
~ Campurkan kesemua bahan dalam periuk dan masak dengan api sederhana.
~ Masak hingga kuah menjadi agak pekat.
~ *Kepekatan ikut selera memasing ye.
Tada! Puding roti cekelat ni makan tanpa sos kastard pun dah sedap sebab rasa coklatnya tu memang ummph!
Resepi asal dari blog : hanamemories
No comments:
Post a Comment