Tuesday, September 30, 2014

Roti Sosej Pintal

Hai
Hai
Hai

Assalamualaikum...

Oleh kerana tak ada apa-apa su yang nak dibincangkan atau diceritakan atau dikarutkan makanya marilah kita berkongsi resepi sahaja.

Jadi minggu ni (kalau rajinlah) kita cuma share resepi jer.

Hari ni kita cerita resepi Roti Sosej Pintal. Buat malam tadi. Sebab tengok sosej tu ada lagi jadi mari kita kerjakan. Sekurang-kurangnya ada juga benda yang boleh kita bawa sebagai bekalan di hari esok.

Ok jom masuk dapur.

Roti sosej Pintal

Bahan-bahannya :
2 1/2 cawan tepung gandum (280gram)
1 sudu besar susu sejat / fresh milk
1 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 paket mauripan
3/4 cawan air suam (180ml)
1 biji telur (untuk sapuan)
mix vege (untuk hiasan)
kaju pizza (untuk hiasan)
mayonis dan sos cili (untuk hiasan)

Cara-caranya:
1) Campurkan mauripan, gula dan garam dalam satu bekas kecil / cawan.
2) Tambahkan sedikit air suam (agak-agak semua campuran tenggelam) dan kacau hingga berbuih.
3) Ketepikan dan biar sepuluh minit.
4) Sediakan satu bekas besar.
5) Masukkan tepung, susu sejat, marjerin dan campuran air mauripan (yang telah dibiarkan selepas 10minit) ke dalam bekas besar tadi.
6) Gaul sehingga semuanya sebati.
7) Tambah air suam sedikit demi sedikit sehingga campuran bertukar menjadi doh.
8) Uli sehingga doh kelihatan licin.
9) Tutup rapat bekas doh dan biarkan selama 45minit - 1 jam supaya doh menjadi kembang.
10) Selepas doh kembang bahagikan doh kepada doh kecil dengan setiap bahagian dalam anggaran 50gram.


11) Canai doh kecil itu menajdi bentuk bujur, anggaran panjang seperti panjang sosej.


12) Letakkan sosej di atas doh yang telah dicanai dan balutkan sosej sehingga tertutup keseluruhannya.


13) Bahagikan balutan sosej tersebut kepada 8/9/10 bahagian dan potong. Potong sehingga sosej terputus tetapi pastikan doh yang membalut sosej di bahagian bawah tidak terputus.


14) Mula membentuk pintalan. Potongan pertama di tolak ke kiri manakala potongan kedua di tolak ke kanan dan begitulah seterusnya berselang-seli sehingga kesemua bahagian habis di pintal.


15) Setelah itu susun di atas dulang pembakar. Beri sedikit ruang agar roti tersebut boleh mengembang ketika dibakar. Biarkan seketika sebelum bahagian permukaan roti disapu telur dan ditabur mix vege, mayonis, sos cili dan keju pizza.


Hasilnya.....
Selamat mencuba skill memutar :)



Monday, September 29, 2014

Roti Gulung Berinti Crunchy

Assalamualaikum...

Hai semua. Hari Isnin. Monday Blues kah? No...no...no... tak mboh monday blues okeh. Kita kena mulakan hari ni kita dengan aura yang positif, barulah kita akan jadi bersemangat gituh!

Ok pagi ni kak Fifi nak share resepi mudah yang gerenti akan disukai oleh anak-anak kita. Eh sebenarnya kita pun akan suka juga. Dah lah mudah, sedap dan crunchy pulak tu. Bahan-bahan pun simple.


Roti Gulung Berinti Crunchy

Bahan-bahannya :

 1) 5 keping roti
2) 5 keping sosej
3) Sebiji telur
4) Sedikit serbuk roti
**noted: Boleh juga tukar sosej pada isi ketam segera tu.

Cara-cara Membuatnya :

 1) Potong keliling roti
2) Potong roti kepada dua bahagian
3) Canaikan supaya roti menjadi nipis / leper

4) Bungkus sosej yang telah dipotong dua dengan kepingan roti.
**sosej tadi hendaklah direbus terlebih dahulu, kemudian dipotong dua.
5) Golekkan sosej yang telah dibalut roti ke dalam telur.
**pecahkan te;ur dan masukkan sedikit garam (macam nak buat telur dadar tu)

 6) Kemudian golekkan pula dalam bekas berisi serbuk roti.
7) Pastikan sekeliling roti bersalut dengan serbuk roti.
8) Sedia untuk digoreng. Goreng sehingga ia nampak kekuningan.

 Ta-dah!!!

Insya Allah anak-anak pasti suka. Boleh dimakan begitu sahaja atau dicicah bersama mayonis dan sos.

Nyum-meh!!



Wednesday, September 24, 2014

Muyassarah Modern Jubah

Assalamualaikum...

Sempena nak menyambut Aidiladha dalam lebih kurang dua minggu lagi, marilah kita cuci mata dengan rekaan jubah dari ebysafiah closet. Muyassarah Modern Jubah ini selesa dipakai, longgar dan tidak mengikut bentuk tubuh (no cutting). Manalah tahu ada yang berkenan di hati atau rasa nak hadiahkan pada mak, mak mertua atau ahli keluarga boleh contact saya eby : 012-616 3705. Stok terhad so saper cepat dia yang dapat.

Muyassarah Modern Jubah

Code : MMJGreen

Harga : RM 55.00 (postage include)
Warna : Hijau Petronas
Saiz : M (ukuran)
Material : Plain Cotton
Ada poket di bahagian hadapan jubah kiri dan kanan.


Code : MMJOrange SOLD

Harga : RM 55.00 (postage include)
Warna : Orange
Saiz : M (ukuran)
Material : Plain Cotton
Ada poket di bahagian tepi jubah kanan.


Code : MMJPink SOLD

Harga : RM 55.00 (postage include)
Warna : Shoking Pink
Saiz : L (ukuran)
Material : Plain Cotton


Code : MMJBrown

Harga : RM 55.00 (postage include)
Warna : Light Brown
Saiz : L (ukuran)
Material : Cotton Satin
Ada poket di bahagian hadapan jubah kanan


Code : MMJOlive

Harga : RM 55.00 (postage include)
Warna : Olive Green
Saiz : L (ukuran)
Material : Cotton Satin
Tiada poket


Code : MMJBlue

Harga : RM 55.00 (postage include)
Warna : Royal Blue
Saiz : L (ukuran)
Material : Cotton Satin
Tiada poket


Code : MMJGrey

Harga : RM 55.00 (postage include)
Warna : Grey
Saiz : Free Size (ukuran)
Material : Chiffon
Full Lining
Tali ikat pinggang diberi percuma.
Hujung lengan bergetah.


Code : MMJPurple

Harga : RM 55.00 (postage include)
Warna : Purple
Saiz : Free Size (ukuran)
Material : Chiffon
Full Lining
Tali ikat pinggang diberi percuma.
Hujung lengan bergetah.


Code : MMJFGreen

Harga : RM 35.00 (postage include)
Warna : Flowery Green
Saiz : Free Size (ukuran)
Material : Chiffon
Body Lining
Tali ikat pinggang diberi percuma.
Hujung lengan bergetah.


Code : MMJFPink SOLD

Harga : RM 35.00 (postage include)
Warna : Flowery Pink
Saiz : Free Size (ukuran)
Material : Chiffon
Body Lining
Tali ikat pinggang diberi percuma.
Hujung lengan bergetah.


Code : MMJFYellow SOLD

Harga : RM 35.00 (postage include)
Warna : Flowery Yellow
Saiz : Free Size (ukuran)
Material : Chiffon
Body Lining
Tali ikat pinggang diberi percuma.
Hujung lengan bergetah.


Code : MMJYellow

Harga : RM 45.00 (postage include)
Warna : Yellow
Saiz : M (ukuran)
Material : Cotton
Butang di hadapan
Tiada poket


Berminat boleh hubungi saya:

Call / sms / whatsapp

eby : 012 - 6163705

Ukuran Jubah Muyassarah

Ini adalah ukuran jubah Muyassarah. So sesiapa yang berminat dengan Muyassarah Modern Jubah boleh rujuk ukuran untuk tentukan sesuai atau tidak dengan ukuran korang. Jubah-jubah Muyassarah semuanya tiada cutting, longgar dan selesa dipakai.



Monday, September 22, 2014

Puding Roti Cekelat

Assalamualaikum...

Lately ni saya makin rajin menghiruk pikuk kan dapur. Sebab Irfan makin suka nak makan tapiiiiiiiiiiiii nak mami yang masak. Mami masak sedap katanya... Hamboih kemain pandai mengampu.

Walaupun kengkadang malas benor, tapi disebabkan anak yang susah makan dah start order kita layankan juga. Sebab selalunya bila dia minta maknanya dia memang akan makan apa yang dia dah order tu. Cuma tulah mak dia ni terlajarlah malas.

Bila dah buat untuk dia tu, mulalah rasa teringin jugak nak masak apa yang kita teringin nak makan kan. So last week intai fridge tengok bahan-bahan cukup maka marilah kita mulakan misi membakar puding roti cekelat. I am chocolate fanatic 'oll.

So here we go.

Puding Roti Coklat (dibakar)

Bahan-bahannya:
~ 8 keping roti (bergantung pada bekas yang korang guna untuk bakar nanti)
~ 500ml susu coklat segar
~ 3 3/4 sudu besar gula halus
~ 2 biji telur
~ 1 sudu teh esen vanila
~ 2 sudu besar butter (cairkan)
~ 1-2 sudu besar chocolate chip

Cara-cara Membuatnya:
~ Panaskan oven pada suhu 180 C
~ Tuangkan susu, gula, telur dan esen vanilla ke dalam sebuah mangkuk.
~ Kacau sehingga semuanya sebati dan bercampur elok.
~ Racikkan roti kecil-kecil dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.
~ Tekan sehingga kesemua roti terendam elok.
~ Biarkan seketika sehinnga campuran meresap ke dalam roti.
~ Campurkan butter cair.
~ Gaul rata.
~ Taburkan chocolate chip dan kacau rata.
~ Bakar pada suhu 180 C selama lebih kurang 30 minit.


Bahan-bahan Sos Kastard:
~ 1 tin susu cair
~ 1/4 tin air (guna tin susu cair yang sama)
~ 2 sudu besar tepung kastard
~ 2 sudu gula

Cara-cara Membuatnya:
~ Campurkan kesemua bahan dalam periuk dan masak dengan api sederhana.
~ Masak hingga kuah menjadi agak pekat.
~ *Kepekatan ikut selera memasing ye.


Tada! Puding roti cekelat ni makan tanpa sos kastard pun dah sedap sebab rasa coklatnya tu memang ummph!


Resepi asal dari blog : hanamemories

Thursday, September 4, 2014

Diambang Merdeka...Di sini Lahirnya Sebuah Cinta (0_o)

#throwback

Sambutan di ambang kemerdekaan negara peringkat daerah Petaling diraikan di bangunan persekutuan.

Actually kitorang yang kije dalam bangunan tu tak tahupun akan ada sambutan di ambang merdeka. Sambutan hari Jemahat (29/8/2014), hari Khamis tu baru diorang war-warkan. Hari Khamis tulah sibuk suruh semua orang alihkan parking. Agaknya kalau tak sebab parking tu haram kitorang tak tahu.

Tapi macam biasa ahkak cool je. Ahkak tak kisah. Janji kita enjoy.

Sebelum acara bermula, pasukan konvoi bermotor besar telah tiba. Wah masa ni tetiba rasa berdebar-debar. Sesuatu sangat. Kemain menderum-derum enjin motor tu. Terkagum-kagum ahkak memandang motor-motor mereka ittew. Ahkak sukaaaaaa. Dalam kumpulan konvoi tu ada dua orang mak datin yang join ride bersama. Oh my prada!! Gila cool. Tapi ini stok mak datin yang ala-ala model tu ye. Bukan type mak datin yang rambut kembang angin taufan pun rambut tatap maintain.

Ahkak kan verangan, nanti ahkak bila anak-anak dah besar ke atau dah pencen ke ahkak nak ajak MR. Daddy beli sebijik motor berkuasa tinggi then join mana-mana ride club. Wah kerlassss kak fifi. Meletops!

Eh dah lah malas nak taip lagi. Uolls tengok gambar je lah. Gambar tiada caption pandai-pandailah korang letak caption sendiri dalam hati. Biar gambar yang berbicara...katanya. E-ceeeeh.







Tapi dalam banyak-banyak gambar, gambar di bawah adalah terpaling win.



Selamat hari merdeka uolls.






Anak yang lahir sesudah 21 tahun merdeka,
-eby.safiah-